FrittLiv´ Logo
"Var inte rädd för döden.         
Var rädd för det olevda livet!"
Bertolt Brecht
By AutonomTech.se Frittliv Campingwebb på Facebook

Skydda sig mot ID-kapning

Tips för att skydda sig mot ID-kapning samt bestrida fakturor

Identitetsintrång är när någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila BankID för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn. Det kallas också för identitetsstöld, id-kapning eller identitetskapning och är en form av bedrägeri.

Skaffa adresslås: På så vis så skyddar du dig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Det gör du i tjänsten Adresslåset som finns hos Svensk adressändring.

Skaffa digital brevlåda och bevaka din adress: Med digital brevlåda får du ett meddelande om din folkbokföringsadress ändras.

Spärra obehörig ombudsregistrering: Om du aktiverar spärren blir det inte möjligt att anmäla sig som ombud för dig med hjälp av pappersblankett. Istället behöver du använda din e-legitimation för att utse ett ombud.

Kontrollera att du är folkbokförd på rätt adress: Logga in på Mina sidor på Skatteverket och klicka på fliken folkbokföring för att se vilken adress som är registrerad för dig.

Källa: Skatteverket

Så bestrider du en faktura:
Meddela skriftligen företaget som skickat fakturan att du protesterar mot den, gärna via mail. Förklara varför.

Om företaget vänder sig till ett inkassobolag eller till Kronofogden ska du stå fast vid att du anser fakturan vara felaktig och meddela inkassobolaget / Kronofogden det.

Så länge du aktivt bestrider fakturan kan du inte få betalningsanmärkning.

Källa: Konsumentverket

LAWLINE - bestrida faktura, LAWLINE sök: Bestridande av faktura


Liten husvagn = Stora upplevelser längs vägen!
Webpage: server time: 36.2 ms, (incl. log: 26.4 ms) ||